Ruokablogien kärki

tiistai 21. helmikuuta 2012

Marinoitu lohi ja salsakastike

Marinoitu lohi ja paprika-chilisalsa

Mmmm... Tämä ehdottomasti yksi lempiruoistani koko maailmassa! Ohje on Jamie Oliverin, joskus vuosia sitten jo löytynyt. Lohi marinoidaan ensin yön yli, seuraavana päivänä tehdään lisukkeet salsa ja perunabataattimuusi (myös uunissa kypsennetyt bataattiviipaleet/kuutiot sopivat tähän, meillä vain tapana tehdä muusi). Uih, vesi herahtaa jo kielelle kun ajattelenkin tämän makua! Siispä asiaan. Muistakaa, jos tätä alatte tekemään, varatkaa aikaa pitkän marinointiajan vuoksi.

Lohen marinadi:

- Reilu pala tuoretta inkivääriä (ainakin 5cm:n pätkä)
- Yhden sitruunan ja kahden limen raastetut kuoret (säästä sitruuna ja limet seuraavan päivän salsaa varten)
- 1 pieni pullo soijaa (esim. Pirkka)
- tilkka japanilaista riisiviinietikkaa, miriniä (ei välttämätön aines, hyvää tulee ilmankin)

Noin kilon painoinen lohifile suomutettuna ja ruodittuna.

Marinadin aineet vain sekaisin. Lohifile kannattaa leikata kahteen osaan tai annospaloiksi, helpottaa käsittelyä myöhemmin. Itse marinoin lohen aina pussissa, maut imeytyvät näin tasaisemmin, eli lohi pussiin, marinadi päälle ja jääkaappiin. Kääntele pussia aina silloin tällöin.

Seuraavana päivänä valmistetaan salsakastike ja peruna-bataattimuusi, sekä kala kypsennetään.

Kalan kypsennys:

Paista lohi nahkapuolelta, saa tulla tummahkoksi ja rapeaksi, loppukypsennä uunissa +175 ensin noin vartti, sitten lämpöä lisää ja lohi grillivastuksen alle, jolloin kaikki ihanat inkiväärin ja sitrusten kuoret saavat tumman värin ja muuttuvat rapeiksi. Myös lohi voi hieman tummua. Tarjoile alla olevien lisukkeiden kanssa.

Paprika-chilisalsa:

- 2 punaista paprikaa pieneksi kuutioksi pilkottuna
- 2 punaista/vihreää chiliä hienonnettuna, siemenet ja valkoiset osat poistettuina
- 1 sitruunan ja 1-2 limen mehut
- öljyä (oliivi- tai rypsiöljyä, oman maun mukaan) noin 2 kertaa sitrusmehujen määrä
- nippu tuoretta minttua nypittynä
- sokeria maun mukaan happamuutta poistamaan, sanoisinko että ainakin 2rkl pitää laittaa

Aineet vain sekaisin ja jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

Peruna-bataattimuusi:

- 10 jauhoista perunaa
- 1 bataatti
- voita
- pieni loraus maitoa riittää, bataatti kun on vetisempi kuin peruna, ettei tule velliä

Kuori perunat ja bataatti, perunoita voi pistää vaikka puoliksi, nopeuttaa valmistumista, bataatti leikataan n. 2cm:n siivuiksi. Keitä suolatussa vedessä kunnes kypsiä, soseuta joko perunanuijalla tai sähkövatkaimella, lisää voita maun mukaan ja se pieni maitoloraus. Valmis!

1 kommentti: